28. ožujka na utrci Maksimir Minus Zwei Cener među ostalim trčat će se i s ciljem podizanja svijesti o plućnoj hipertenziji, bolesti od koje u Hrvatskoj boluje nešto manje od 200 osoba.

Plućna arterijska hipertenzija jedan je od njezinih oblika, a u nastavku vam donosimo istinu i mitove ove bolesti.

MIT BROJ 1: PAH je jedinstvena bolest.

ISTINA:

PAH je uzrokovan je sužavanjem malih krvnih žila koje idu do pluća. Kada žile postanu previše sužene ili zablokiraju, dio srca koji pumpa krv mora raditi brže i jače što opterećuje srce. Važno je prepoznavanje uzroka PAH-a koje vrše stručnjaci, dok sam tretman za svakog pacijenta ovisi o dijagnozi.

MIT BROJ 2: PAH i pulmonarna hipertenzija su ista bolest.

ISTINA:

Pulmonarna hipertenzija obuhvaća čak pet kategorija bolesti od kojih svaka ima različit uzrok ili simptom. Plućna arterijska hipertenzija (PAH) samo je jedna od njih.

MIT BROJ 3: Eco kardiogram je najbolji način za dijagnosticiranje PAH-a.

ISTINA:

Ehokardiogram se može koristiti za dijagnosticiranje plućne hipertenzije ali to nije test koji potvrđuje PAH. Kako bi se PAH dijagnosticirao važno je  provesti test desne kateterizacije srca koji ootkriva je li oblik plućne hipertenzije od koje se boluje PAH.

MIT BROJ 4: Ne postoji tretman za PAH

ISTINA:

PAH nije izlječiv ali se može liječiti, dok se svakom pacijentu pritom pristupa individualno.

MIT BROJ 5: Nemam kontrolu nad svojom bolešću.

ISTINA:

Bolujete li od PAH-a, bolest možete usporiti:

  • uzimanjem pravih lijekova propisanih od strane liječnika
  • zdravim načinom života – smanjite unos soli, te povećajte unos žitarica, voća i povrća. Zdrava i balansirana prehrana pomažu u progresiji bolesti, smanjuju oticanja…
  • vježbanjem – ako bolujete od ove bolesti možete se baviti i tjelovježbom ali isključivo uz liječnički nadzor.
  • prestankom pušenja – ne znate li kako prestati pušiti obratite nam se u besplatnoj Školi nepušenja za koju vam nije potrebna uputnica, već samo motivacija. Upisi u tijeku.